اين سد از نوع بتني دوقوسي باريک با ارتفاع 60 متر و طول تاج 233 متر و زاويه قوس 133 متر در تراز تاج ، اين سد در سال 1945 آماده بهره برداري شد ، در اين سد هيچگونه ابزار رفتارسنجي نصب نشده بود و فقط سالي يکبار ، با استفاده از نقاط نشانه تاج برداشت ژئودتيک از آن انجام ميشده است .
در نهم دسامبر سال 1959 باران شديد ، تراز آب مخزن را تا لبه سرريز بالا ميآورد ، مسئول سد پس از باز کردن شير تخليه و ملاحضه افت تدريجي آب سطح مخزن ، سد را ترک کرده و به منزلش که در 1600 متري محل بوده است ميرود ، در حالي که از فاصله 20 متري پايين تکيهگاه راست سد ، نشست غير عادي آب شروع شده است .
در ساعت 21:10 صداي شکستن شديدي شنيده ميشود و سپس برق خاموش ميشود . در اثر اين فاجعه تمام فاصله سد تا دريا مديترانه که 11 کيلومتر بوده است به کلي تخريب مي شود و 421 نفر نيز جان خود را از دست ميدهند . علت بروز حادثه عدم نصب دستگاه هاي رفتار سنجي اعلام کرده اند .
عضو شده در: پارامترهای تابع تاریخ شمسی نادرست می باشد.
پست: 92
تشکر: 0 تشکر شده 40 بار در 16 پست
امتیاز: 1725 [وضعيت كاربر:آفلاین]
تاریخ: یکشنبه 3 آبان 1388 - 22:00 عنوان:
دوستمون کلیاتی از سد فرمودند ولی علت شکست سد مالپاسه که نقل مجلس کنفرانسهای مختلف بوده است. در نهایت فشارآپ لیفت آب در خط گسل تکیه گاه چپ سد اعلام گردید. از آن پس زهکشی سطح گسل ها و درزه های اصلی زیر بدنه از اصول طراحی سد ها قرار گرفته است. این تکنیک همکنون نیز در یکی از سد های بزرگ بتنی دوفوسی کشور استفاده شده است.
اما نکته چالب توچه این سد طراح ارشد آن آقای کوین بوده ، این طراح که در زمان طراحی سد بزرگترین و جسور ترین طراح نام گرفته بود سد مالپاسه را بدون در نظر گرقتن موضوع فوق جانمایی و طراحی کرد. کوین یک سال پس از شکست سد مالپاسه درگذشت.
عاقبت نا فرجام حرفه ای یک طراح برچسته پس از یک عمر سابقه درخشان!!
( درسی بزرگ برای مهندسان با تجربه).
شما نمی توانید در این بخش موضوع جدید پست کنید شما نمی توانید در این بخش به موضوعها پاسخ دهید شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش ویرایش کنید شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش حذف کنید شما نمی توانید در این بخش رای دهید شما نمیتوانید به نوشته های خود فایلی پیوست نمایید شما نمیتوانید فایلهای پیوست این انجمن را دریافت نمایید